Nebezpečné polské maso se objevuje v kebabu po celé Evropě

Přidat na Seznam.cz

Rakousko se potýká s dalším potravinovým skandálem, kdy je aktuálně vyšetřováno podezření na zkažené kuře kontaminované salmonelou z Polska. Tato informace byla potvrzena Agenturou pro bezpečnost potravin (AGES) v rozhovoru pro deník Krone.

Od února se v Rakousku vyskytly tři epidemie s 27 případy otravy salmonelou. Infekce byla způsobena stejným bakteriálním kmenem Salmonella Enteritidis. Jeden muž starší 60 let byl tak vážně nemocný, že nakonec zemřel. Více než 100 pacientů v jiných evropských zemích – v Německu, Dánsku, Francii, Nizozemsku, Norsku a Velké Británii – je také otráveno a někteří z nich jsou stále hospitalizováni. O problémech informoval i polský deník Interia Wydarzenia.

Dle agentury AGES je zdrojem nákazy pravděpodobně drůbež z polské produkce určená na kebabové ražniči. Polská potravinářská produkce je často kritizována za své hygienické podmínky a problémy s kvalitou. Levné maso z Polska je také velkým problémem pro rakouské zemědělce. Polsko, jako šestá největší země Evropské unie, je častým zdrojem potravinových skandálů. Díky salmonelám a používání antibiotik patří polské maso k nejhorším v EU.

Zdroj: Krone, Interia Wydarzenia